Cinayet Avukatı
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81. Maddesi, cinayet suçları ile ilgili detaylı bilgiler barındırır. İlgili kanun maddesinde kişilere karşı suçlar bölümü ve hayata karşı suçlar bölümü yer alır. Bursa cinayet suçu davası avukatı ise bu ve diğer kanun maddelerine göre dava süreçlerinde müvekkili adına müdahil sıfatıyla yer alır.
Cinayet Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Bursa cinayet avukatı, cinayet suçlarını ilgilendiren ceza hukuku ve ceza davalarında uzman ve deneyimli olan kişidir.
Bursa cinayet avukatı, deneyimi doğrultusunda aşağıdaki suçların cezalandırıldığı davalarla ilgilenir.
Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme (TCK madde 82/1-a)
Tasarlama kavramı TCK madde 82/1-a’da detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Bu kanun maddesine göre tasarlama; önceden planlayarak ve şartların oluşmasını sağlayarak suç olan bir eylemi gerçekleştirmedir.
Mesela birisini öldürmek amacıyla, o kişinin her zaman geçtiği sokakta pusu kurmak ve kişiyi sonunda öldürmek ve daha sonra kaçma planları yapmak, tasarlamak kavramına güzel bir örnek olarak gösterilebilir.
Tasarlayarak kasten adam öldürmenin cezası ilgili yasa maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Silahla Kasten Öldürme Suçu (TCK madde 6/1-f)
TCK madde 6/1-f’e göre kişi ya da kişileri öldürmek için kullanılan silahlar; tabanca, tüfek, bıçak, tırnak makası, kalem, araba anahtarı gibi araçlardır. Uygun şartlarda bir tırnak makası bile cinayet silahına dönüşebilir. Yasa bu durumda dikkat çekmek istemiştir. Yani kullanılan araçların kullanış amacı ve sonucu önemlidir.
Silahla kasten adam öldürme suçunun cezası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten Öldürme Suçunun İhmal Davranışıyla İşlenmesi
İhmal davranışı kişi ve kişilerin ölümüne yol açabilir. Bu durum TCK madde 83’te ihmal davranışıyla kasten öldürme suçu olarak tanımlanır. Aynı kanun maddesinde bu suçun gerçekleşebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerektiği yazılıdır. Bu şartlar:
- İki kişi arasında yapılan sözleşmeye taraflardan birisinin uymaması sonucunda, taraflardan birisinin ölmesi durumudur. Mesela ciddi bir ameliyat olmadan önce ameliyat olan kişiye sözleşme imzalatılır. Bu sözleşmede ameliyatı yapacak olan doktorun da sorumluluğu ifade eder. Eğer doktorun hatasından dolayı kişi ameliyat sırasında ölürse, bu kasten öldürme suçu olarak değerlendirilir.
- Görevli olmasına karşın kişi ya da kişilerin görevlerinde ihmalkar davranarak, kişilerin ölümüne yol açması durumudur. Mesela ücret karşılığında bakıcılık yapan bir kişinin, bakmakla yükümlü olduğu bir bebeğe bakmaması ve bebeğin bu ihmal sonucunda ölmesi gibi.
- İhmal nedeniyle yaşanan ölüm olayları, en çok da iş kazaları ve trafik kazalarında meydana gelir. Mesela karayolları kurumunun yol kenarlarında bariyer yapması görevi olmasına karşın, bu görevi ihmal etmesi ya da yoldaki çukurları tamir etme görevini ihmal etmesi gibi. Bu gibi olaylar ölümle sonuçlanırsa, ilgili kanuna göre kasten öldürme suçu olarak değerlendirilir.
Canavarca Hisle ve Eziyet Çektirerek Adam Öldürme Suçu
Canavarca his; bir kişinin yavaş ve acılı bir şekilde öldürülmesi olarak tanımlanır. Öldüren kişi yaptığı eylemden keyif alır. Yani öldürme olayı onun için bir tatmin olma aracıdır.
Yargıtay canavarca hisle adam öldürme konusunda: “Toplumun ortak bilincinin ve vicdanının kabul edemeyeceği vahşi bir kötülük” olarak tanımlamada bulunmuştur.
Eziyet çektirme kavramı; mağdurun uzun bir zaman yayılarak öldürülmesi eylemidir. Mesela mağdur olan kişiye suçu işleyen kişinin günlerce işkence etmesi ve sonunda da ölümüne neden olması olarak tarif edilebilir.
Canavarca hisle ve eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne neden olmanın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kan Gütme Saikiyle Öldürme Suçu
Bir yakını ya da sevdiği birisi öldürülen kişi, intikam almak üzere cinayet işlerse bu suç, kan gütme saikiyle adam öldürme suçuna girer. TCK 82/1-j maddesinde bu suç nitelikli öldürme suçu ile eş tutulmuştur.
İlgili yasaya göre kan gütme saikiyle öldürme suçunun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki koşulların bir araya gelmesi gerekir:
- Bir kişinin öldürülmesine neden olan olayın öncesinde bir cinayet vakası olmalıdır.
- Olayın faili, öldürdüğü kişiyi öç alma duygusuyla öldürmüş olmalıdır.
- İlk öldürülen kişiyle daha sonra cinayet işleyen kişinin kan bağının olması şart değildir. Cinayeti işleyen kişinin sevgilisi ya da arkadaşı da olabilir.
- İlk cinayet ile sonra işlenen cinayet arasında uzun bir sürenin geçmesi gerekir. Çünkü kanuna göre uzun bir süre geçerse, kişi duygularına yenik düşerek cinayet işlememiş olur. Öfke ortadan kaybolur ve geleneklerin etkisiyle cinayet işlenmiş olur. Bu durumda bu suç nitelikli ve tasarlayarak adam öldürme suçu kapsamında değerlendirilebilir.
Yukarıda saydığımız şartların gerçekleşmesi durumunda kanunen verilecek olan ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Namus ve Töreler Nedeniyle Öldürme Suçu
Dünyanın birçok ülkesinde namus kavramı farklı şekillerde algılanır. TCK 82/1-k’ya göre namus ve töreler nedeniyle işlenen cinayetler, bir ya da birden fazla kişinin yaşamının ortadan kaldırılması olarak tanımlanır.
Bu gibi suçlara verilecek olan ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kamu Görevlisini Kasten Öldürme Suçu
TCK 6-c maddesine göre kamu görevlilerinin öldürülmesi, her ne koşulda olursa olsun suçtur. Kamu görevlisinin geçici bir görevle görevlendirilmesi durumu değiştirmez. Yasaya göre kamu görevlileri; herhangi bir davanın tanıkları, bilirkişiler, avukatlar ve devlet memurları olarak tanımlanmıştır. Ayrıca avukatlar da devlet memuru olarak tanımlanmıştır.
Kamu görevlisini kastan öldürmenin suçu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kadına Karşı İşlenen Öldürme Suçu
Öldürme eylemenin kadına karşı işlenmesi TCK 82/1-f maddesine göre nitelikli öldürme hali olarak değerlendirilir. Çünkü kadınlar erkeklere göre savunmasızdırlar. Aynı kanuna göre kadının hamile olması ve cinayet işleyen kişi ile aralarında akrabalık ilişkisi olması gibi özelliklerin bir önemi yoktur.
Bu suçun cezası ilgili kanuna göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten Öldürme Suçunun Beden ve Ruhsal Olarak Kendini Savunamayacak Durumda Olan Kişilere Karşı İşlenmesi
Kendisini bedensel ve ruhsal olarak savunamayacak olan kişiler, TCK 82/1-e maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu kişiler ilgili yasaya göre; zihinsel ve fiziksel engeli bulunan kişiler, çocuklar, hamile kadınlar, kadınlar, yaşlı insanlar ve fiziksel olarak kendisini savunamayacak olan engelli kişilerdir.
Kişilerin kendilerini savunmayacak özellikte oldukları, adli tıp raporları sonucu ortaya çıkarılır ve rapor düzenlenerek, mahkemeye sunulur.
Bu suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten Öldürme Suçunun Altsoy ya da Üstsoydan Birisine Karşı İşlenmesi
Altsoy ve üstsoydaki kişiler, TCK 82/1-d maddesine göre; çocuklar, torunlar, torunların çocukları, büyükanne, büyükbaba ve eş olarak tanımlanmıştır. Bu kişilere karşı işlenen öldürme suçu nitelikli öldürme olarak da değerlendirilmiştir.
Ayrıca kişinin boşandığı eski eşi de alt ve üstsoy olarak değerlendirilir. Tüm bu suçların cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Nitelikli öldürme suçu ile ilgili diğer unsurlar:
- Suçu gizlemek ve delilleri ortadan kaldırma suçu,
- Suçu işleyememekten kaynaklı infiale kapılıp öldürme eylemeni gerçekleştirme,
- Yangın, su baskını, batırma, tahrip, bombalama veya nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanarak öldürme eyleminin gerçekleştirilmesi,
- TCK madde 88’e göre ihmal sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olma suçları.
Olarak sıralanabilir.
Cinayet suçları ile ilgili kanun mevzuatını, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf buradaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Bursa’da Cinayet Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Bursa hukuk bürosu olarak, ceza ve ağır ceza davalarında etkili bir savunma gerçekleştiriyoruz. İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ederek, müvekkilimiz adına temyiz yolunun açılmasını sağlıyoruz.
Cinayet Suçu Davası Avukatı ile Cinayet Suçu Davası Nasıl Açılır?
Ceza ve ağır ceza davalarını avukatların açmaya yetkileri yoktur. Dava açma, Cumhuriyet savcıları tarafından gerçekleştirilir. Yani Cumhuriyet savcıları olayın öğrenilmesinden itibaren iddianame hazırlayarak, bu iddianameyi mahkemeye sunarlar. Mahkeme dava açmaya karar verirse, dava süreci başlamış olur.
Yalnızca dava aşamasında Bursa avukat devreye girer ve müvekkilinin savunmasını gerçekleştirir.
Cinayet Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
En uzun süren davalar, ceza ve ağır ceza davalarıdır. Bu yüzden cinayet suçu davalarında kesin bir süre vermek imkansızdır.
Cinayet Suçu Davası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Bursa en iyi cinayet suçu davası avukatı olarak müvekkillerimizin savunmasını yaparız. Onlar adına delilleri ve diğer bilgileri inceleriz. Mahkemede müvekkillerimiz adına itirazlarda bulunuruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Cinayet avukatı ücretleri ne kadar?
Ceza ve ağır ceza davaları vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
Bursa’da en iyi cinayet avukatını nasıl bulabilirim?
Bursa ilinin en iyi cinayet avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
Cinayet avukatı ne yapar?
Müvekkilini cinayet davalarında en iyi şekilde savunur. Bilirkişi raporları ve tanıkların ifadelerine göre savunma yapar. İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz aşamasını başlatır.
Cinayet davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.
Daha fazla bilgi için Bursa ağır ceza avukatı olarak iletişime geçebilirsiniz.