Bilişim Avukatı
Bursa bilişim avukatı, internet ve dijital dünya üzerinde işlenen suçların cezalandırılması ve sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için çalışır. Bilişim hukuku, internet ortamında kontrolün sağlanmasında büyük rol oynar.
Yasada tanımlanan suçlar cezalandırılır ve caydırıcı bir etkiye sahiptir.
Bilişim Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Bursa bilişim avukatı, bilişim hukuku ve internet konularında uzman olan kişidir. Günümüzde birçok iş ve toplumsal yaşam dijital dünyaya taşınmıştır. Bu yüzden bu dünyada suç işlenmesinin önüne geçilmesi hayati öneme sahiptir.
Bursa bilişim avukatı ise dijital dünyadaki düzenin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Bilişim avukatı aynı zamanda siber suçlar avukatı olarak da adlandırılır.
Bursa en iyi bilişim avukatı, bilişim hukuku kapsamında görülen, aşağıdaki davalara bakar.
Bilişim sistemini; Engelleme, verileri bozma ve yok etme suçları
TCK madde 244’e göre tanımlanan bu suçun kapsamı, kişi ya da kişilerin bilişim sistemine izinsiz giriş yaparak, buradaki verileri; bozmaları, erişilmez hale getirmeleri ve sistemde yer alan bilgileri yok etmelerini ifade eder.
Eğer kişi ya da kişiler sistemi engelleme ya da bozma suçunu işlemişlerse TCK madde 244/1’e göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Sistemdeki verileri hem bozma, hem de bunula yetinmeyip yok etme, değiştirme ya da erişilemez hale getirenler ise TCK madde 244/2’ye göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Eğer bahsedilen suçlar banka ya da kamu kuruluşlarına ait olan sistemler üzerinde gerçekleştirilmişse, TCK madde 244/3’e göre ceza oranı yarı oranında artırılır.
Bilişimle ilgili bir suçtan kendisine haksız çıkar elden eden kişi ya da kişiler, TCK madde 244/4’e göre 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Bilişim Sistemine Yasadışı Girme Suçu
Yasal olarak değil de izinsiz bir şekilde bilişim sistemlerine giren kişi ya da kişiler TCK madde 243’e göre suç işlemiş olurlar. Suçu işleyen kişi aynı zamanda sistem içerisindeki verileri bozma ve verileri yok etme suçunu da işlerse, TCK madde 243/3’e göre ilave cezalarla karşılaşacaktır.
TCK’nın ilgili maddelerinde bilişim sistemleri; Linux, Windows, iOS ve DOS gibi işletim sistemleri olarak tanımlanmıştır. Ayrıca aynı kanun maddelerinde; Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya mecraları da bilişim sistemlerine dahil edilmiştir. Kişisel ve kurumsal e-posta hesapları da bilişim sistemi olarak kabul edilmiştir.
Bilişim sistemlerine, farklı bir bilgisayar ya da cihaz kullanarak uzaktan bağlanma yoluyla girme kanunda en hafif suç olarak nitelenir. Mesela sosyal mühendislik yaparak birisinin sosyal medya hesabını ele geçirmek, sisteme girme suçunu teşkil eder. Buradaki bilgilerin silinmesi ise verilerin silinmesi suçunu oluşturur ki daha fazla cezayı gerektirir.
“Bilişim Alanında Suçlar” 5237 sayılı TCK’nın 243 ile 245 maddelerinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Suçu işleyen kişiye 1 yıl kadar hapis cezası öngörülür. Suçun niteliğine göre hapis cezasının yanında adli para cezası da verilir. Bazı durumlarda yalnızca adli para cezası verilir ve hapis cezası ertelenebilir.
Banka Kartlarının ve Kredi Kartlarının Ele Geçirilmesi ve Kötüye Kullanılması Suçu
Kişi ya da kişiler, kendilerine ait olmayan kredi kartı ve banka kartlarının şifresini ele geçirir ve hukuka aykırı şekilde kullanırlarsa, bu kişiler TCK madde 245’e göre bilişim suçu işlemiş olurlar. Halk arasında ise bu suç, kredi kartı dolandırıcılığı olarak bilinir.
TCK 245/1’de bu suç 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı zamanda suçu işleyen kişiye beş bin güne kadar adli para cezası verilir.
TCK 245/2’ye göre sahte kredi kartı üretmek suçtur. Ayrıca üretilen sahte kredi kartını başkasına devretmek ve satmak da suç olarak nitelenmiştir. Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler, aynı kanuna göre 3 yıldan 7 yıla kadar cezalandırılırlar. Ayrıca 10 bin gün adli para cezası, hapis cezasına eklenir.
Başkasına ait olan banka ve kredi kartını kullanarak kendisine menfaat elde eden kişiler, TCK madde 245/3’e göre bilişim suçu işlemiş olurlar. Bu kişi ya da kişiler aynı suç sonucunda başkasına yarar sağlamışsa bile aynı suçu işlemiş sayılır. Suçu işleyen kişi ya da kişiler aynı kanun maddesine göre 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırırlar. Cezalarına ilave olarak 5 bin güne kadar adli para cezası da alırlar.
Eğer banka ya da kredi kartı aynı evde yaşayan hısım ve akrabaya aitse ve kişi de bu saydığımızı kişilerin kartını kullanmışsa, TCK 245/4’e göre suç işlememiş olur.
Kanunen Yasak Olan Cihaz Ya da Program Kullanma Suçu
Teknik ve teknolojik cihazlar ya da yazılımlar kullanarak herhangi bir sisteme girilmesi suçtur. Ancak devletin ve hukuk otoritelerinin izni olduğunda bu eylemler suç olmaktan çıkar. TCK madde 245 bu hususu detaylı bir şekilde anlatmıştır ve kimlerin bilişim sistemine girebileceğini ve bunun şartlarını ifade etmiştir.
İlgili yasa dışında başkalarının sistemine, yazılım ve cihaz kullanarak giren kişi ya da kişiler suç işlemiş olurlar. Böyle bir suçu işleyen kişi ya da kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. 5 bin güne kadar adli para cezası da bu kişi ya da kişilerin cezasına ilave edilir.
Bursa en iyi bilişim avukatı olarak yukarıda saydığımız suçlarla ilgili davalarla ilgileniyoruz.
Bilişim suçlarının temel dayanağı olan mevzuatı incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5651.pdf bağlantısını ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
Bursa’da Bilişim Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Yukarıdaki başlık altında detaylarını verdiğimiz suçlardan dolayı açılan davalarda müvekkillerimizi temsil ederiz. Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, bilişim suçları gibi önemli bir konuda, iyi bir Bursa bilişim avukatı savunmasına ihtiyacınız olacak demektir.
Bursa avukat olarak, dava dilekçelerini hazırlıyoruz ve dilekçe ekinde mahkemelerin istediği delilleri ve diğer belgeleri hazırlıyoruz.
Dava sürecinde önemli olan siber suçların ispat edilmesidir. Yani ispat edilemeyen ya da güçlü kanıtlara sahip olmayan olaylar, kanunen suç olarak nitelenemez. İşte burada devreye Bursa hukuk bürosu girer.
Teknik olarak yeterli bilgiye sahip olunmadığı için üzerine atılan suçtan hüküm giyilebilir. Bu yüzden bilişim alanında uzman olan bir avukatın temsil etmesi hayati öneme sahiptir. Çünkü bilişim suçlarında verilen cezalar oldukça fazladır.
İstinaf ve Yargıtay süreçlerinde de müvekkillerimizin yanında olarak, onlara her türlü desteği sağlarız. Onlar adına görüşülmesi gereken karşı taraf avukatları ya da kurumlarla görüşürüz. Bilirkişi delillerinin incelenmesinde müdahil oluruz. Tanıkların beyanlarına karşı savunmalarımızı güçlü bir şekilde gerçekleştiririz.
Bilişim Avukatı ile Bilişim Davası Nasıl Açılır?
Tüm dava açma süreçlerinde her şey delillerin tam olmasına bağlıdır. Bursa bilişim avukatı mahkemeye dilekçe vermeden önce müvekkilini dinleyerek, gerekli olan delillerin tam olup olmadığını teyit etmeye çalışır.
Bilişim Davaları Ne Kadar Sürer?
Genel olarak bilişim suçları ile ilgili davalar ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Bu süre bazı faktörlerden dolayı uzayabilir.
Bilişim Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Bilişim ve teknoloji hukuku alanında uzman olan Bursa bilişim avukatı personelimizle müvekkillerimize en iyi hizmeti sunarız.
Danışmanlık ve arabulucu hizmetlerini sağlamanın yanı sıra, davalarda hayati öneme sahip olan delillerin toplanmasına yardımcı oluruz.
Bursa bilişim avukatı olarak, boşanma davalarında sosyal medya mecralarında gerçekleşen etkileşim ile ilgili yazışmalar ve medya gibi unsurları delil olarak kullanırız.
IP adresi adı verilen teknik adresleri mahkeme kararıyla ilgili kurumlara başvurarak tespit ederiz. Böylece ilk başta anonim olarak görünen ancak IP adresi yardımıyla kim olduğu tespit edilen ve suçu işleyen kişiyi ortaya çıkarmış oluruz. Ayrıca internet ortamında suçu kimin işlediğine dair en önemli ipucunu Türkiye Noterler Birliğinin veri tabanından yararlanarak ortaya çıkarırız.
Mahkemeden karar aldırarak müvekkillerimizin özel bilgilerini internet ortamından kaldırırız. Ayrıca dijital ortamdaki telif haklarının ihlali ile ilgili kararlar aldırırız ve dava sürecini başlatırız.
Sosyal medya üzerinden yapılan olumsuz paylaşımların kaldırılması, kişisel haklara saldırı niteliğindeki bilgilerin sansürlenmesi ve içeriklerin silinmesi gibi hizmetleri, müvekkillerimize sunarız.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Bilişim avukatı ücretleri ne kadar?
Bilişim konularındaki vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
Bursa’da en iyi bilişim avukatını nasıl bulabilirim?
Bursa ilinin en iyi bilişim avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
Bilişim avukatı ne yapar?
İnternet ortamında işlenen suçlarla ilgili davalara bakar. Müvekkillerinin haklarını, dijital ortamda da korumaya devam eder. İnternet ortamında; engelleme kararı, verilerin silinmesi ya da kaldırılması gibi kararların alınmasını sağlar.
Bilişim davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Bilişim suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.