Şirket Avukatı
Şirketlerin korunması hakkındaki kanun, ülkemizde ticari faaliyetlerini sürdüren şirketlerin korunması ve karşılaştığı sorunları gidermesi için çıkarılmıştır. Bursa şirket avukatı, şirketlerin korunması kanunu kapsamında sorunların çözülmesine yardımcı olur.
Şirket Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Şirketlerle ilgili konuları düzenleyen kanun, Türk Ticaret Kanunudur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda, şirketlerin faaliyetleri ile ilgili konular da yer alır. Bursa şirket avukatı, bu kanun kapsamında müvekkilinin karşılaştığı sorunları çözen kişidir. Aynı zamanda ticaret hukuku ve şirket hukuku konusunda da uzmanlaşmış ve deneyim kazanmıştır.
Şirket hukuku ve Türk ticaret kanunu kapsamında şirketlerle ilgili 3 tür davadan söz edilebilir.
Mutlak Ticari Davalar
Bu tür davalarda, tarafların tacir olup olmadığına bakılmaz. Yani dava konusu ticaretle ilgili olmayabilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1 maddesine göre mutlak ticari davalar, ticaret mahkemelerinde görülürler.
Ayrıca bazı özel kanunlarda belirtilen durumlarla ilgili bakılan davalar vardır. aşağıda mutlaka ticari davalarla ilgili örnekler sıralanmıştır:
- Türk Ticaret Kanunu 102-123 maddelerinde belirtilen, şirket acentelikleri arasındaki uyuşmazlıkların konu edildiği davalar,
- Türk Ticaret Kanunu 573-644 maddelerindeki limitet şirketlerle ilgili uyuşmazlıkları konu edinen davalar,
- Türk Ticaret Kanunu 329-572 maddelerindeki anonim şirketler arasında yaşanan sorunlarla ilgili davalar,
- TTK 776-779 maddelerinde belirtilen bono, TTK 906-916 maddelerindeki poliçe ve çek gibi kambiyo senetleriyle ilgili davalar ve
- TTK 906-916 maddelerindeki yolcu taşıma hizmetleri ve TTK 856-893 maddelerindeki eşya taşımayla ilgili sorunların konu edildiği davalar.
Mutlak nispi davaların yanı sıra özel kanunlarda belirtilen durumlarla ilgili olan ve ticari nitelik taşıyan davalar da söz konusudur. Bu tür davalar her ne kadar ticari nitelik taşısa da, davanın miktarına göre türü de değişebilir. Davanın niteliği değiştiğinde ise Ticaret mahkemelerinde değil, Asliye ya da Sulh hukuk mahkemelerinde görülecektir. Eğer İİK kanununda, “ticaret mahkemesi görevlidir” diye bir ibare yer alıyorsa, davanın türü ne olursa olsun ticaret mahkemesinde görülecektir. Özel kanunlarda belirtilen davalar aşağıda sıralanmıştır:
- Kooperatifler kanununun 99. Maddesinde yer alan durumlardan kaynaklanan davalar,
- Finansal kiralama sözleşmelerinde yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı açılan davalar,
- İflas davaları ve
- Odalar ve borsalar birliği üyelerine verilen disiplin cezaları ile ilgili uyuşmazlıklarla alakalı davalar.
Nispi Ticari Davalar
Taraflardan her ikisinin de tacir olduğu ya da ticaretle uğraştığı davalardır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1 maddesi gereğince her iki tarafın tacir olduğu davalar nispi dava olarak tanımlanmıştır.
Aşağıdaki davalar, nispi ticari dava türüne örnektir:
- Borçlar Kanununun 520. Maddesinde detaylandırılan adi ortaklığın ortakları arasındaki sorunları konu alan davalar,
- Tüzel kişiliğe sahip olan tacirlerin yaşadığı anlaşmazlıklarla ilgili olan davalar.
Üçüncü Grup Ticari Davalar
Bu tür davalarda taraflardan yalnızca birisi tacirdir ya da ticari faaliyetle uğraşıyordur. Tacir olan tarafı ilgilendiren; havale, fikri haklar ve vedialarla ilgili konular bu tür davalarda görüşülür.
Bursa’da Şirket Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Bursa şirket avukatı olarak, Ticaretle uğraşan tüm müvekkillerimize şirket hukuku ve ticaret hukuku konularında danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Bursa hukuk bürosu olarak, şirketlerin kuruluş aşamalarından tasfiye aşamalarına kadar yanlarında oluyoruz. Onlara tüm hukuki konularda destek sağlıyoruz.
Şirket faaliyetleriyle ilgile olan; sermaye artırımları, sermaye azaltma, iflas süreçleri, şirket birleşmeleri ya da iflastan kurtulma gibi konularda hizmet veriyoruz. Finans uzmanları ile birlikte çalışarak, hukuki yönden planlama gerçekleştiriyoruz.
Bursa şirket avukatı personelimizle Şirket sözleşmelerinin hazırlanmasında yardım ediyoruz. Var olan sözleşmelerin hukuka uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesine yardımcı oluyoruz.
Vergi idaresi ile ilgili sorunları çözüyoruz. Aynı zamanda tüm vergi uyuşmazlıkları konusunda müvekkillerimize yardım ediyoruz. Gerekli olan davaları açarak süreç sonuna kadar onların yanında oluyoruz.
Bursa en iyi şirket avukatı ile Şirketler adında gerekli olan davaları açıyoruz ve takibini gerçekleştiriyoruz.
Bursa avukat yönetiminde, Şirket çalışanları ve yönetimi arasındaki sorunların çözülmesi adına bir takım çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İşçi ve işverenin haklarını koruyoruz.
Şirketlere gönderilen ihtarname ve ihbarname belgelerini cevaplandırıyoruz.
Şirketler hukukunun dayanağı olan kanun metninin tamamına, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6102.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Şirket avukatı ücretleri ne kadar?
Şirket hukuku hakkında vekalet ve danışmanlık ücretleri hakkında bizleri arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bursa’da en iyi şirket avukatını nasıl bulabilirim?
Şirketler hukuku ve ticaret hukukunda uzman ve deneyimli avukatlarımızla her zaman yanınızdayız.
Şirket avukatı ne yapar?
Şirketlerle ilgili tüm davalara müdahil olur. Şirket sözleşmelerinin hazırlanmasına yardım eder. Şirket yönetimi ve personeli arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesini sağlar.
Şirket davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Ticaret mahkemeleri, asliye ticaret mahkemeleri ve iş mahkemeleri görevli ve yetkilidir. Dava türüne göre sulh hukuk mahkemeleri de görevli yetkili olabilir.