İfade Avukatı
İfade kavramı, 8197 sayılı yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliğinde açıkça tanımlanmıştır. Ayrıca ilgili bu kanunda ifadenin nasıl alınacağı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bursa ifade avukatı, bu yönetmelik ve diğer kanunlar kapsamında, ifade alma sırasında müvekkilinin yanında bulunur.
İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?
Bursa ifade avukatı, ilgili kanunlar nezdinde, avukat talep eden sanıkların ifade alınmaları sırasında sanıkların yanında bulunan kişidir.
Peki ama Bursa ifade avukatı ifade alma işlemi sırasında neden sanıkların yanında bulunmalıdır?
Bazı durumlarda sanıkların ifade alma işlemleri hukuka aykırı olarak gerçekleştirilebilir. Bu gibi sorunların önüne geçmek ve kişilerin haklarını korumak adına ifade alma işlemi sırasında avukat bulunma zorunluluğu vardır.
Zorunluluğu diyoruz, çünkü kişi dava sürecinde kendisine zorla yalan ifade imzalatıldığını iddia edebilir. Kendisinin avukat talep ettiğini ancak bu talebin yerine getirilmediğini ifade edebilir. Eğer sanık mahkemede bu tür beyanlarda bulunursa, kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifade geçerliliğini yitirecektir.
İfade Verme ve Avukatın İfade İşleminde Bulunma Zorunluluğu
Sanık olan kişiler, kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilecek olan ifade alma işlemini, Bursa en iyi ifade avukatı nezaretinde yapmak isteyebilirler. Bu onların en doğal ve yasal hakkıdır.
CMK 150’ye göre sanık olan kişilerin avukat talep etme hakları vardır. Eğer sanıkların avukat tutacak parası yoksa baro tarafından ücretsiz avukat tayin edilir.
Avukatın İfade İşlemlerinde Zorunlu Olduğu Haller
Ceza muhakemeleri kanunu bazı durumlarda sanıklar istemese bile ifade alma işlemlerinde avukat bulundurma zorunluluğundan bahseder. Bu durumlar detaylı bir şekilde aşağıda sıralanmıştır:
- CMK madde 150/2’de de belirtildiği gibi 18 yaşından küçük olan ve kendisini savunamayacak durumda olan kişilerin ifadeleri alınmadan önce Bursa ifade avukatı bulundurulmak zorundadır. Ayrıca sağır ve dilsiz kişiler için de işaret dilini bilen uzmanların hazır bulundurulması gerekir.
- CMK madde 150/3’e göre, sanık olan kişiler ağır ceza mahkemesinde yargılanacaksa bu durumda ifadelerinin Bursa en iyi ifade avukatı nezaretinde alınmalıdır. Yasaya göre alt sınırı 5 yıldan fazla olan hapis cezaları söz konusu olduğunda ifade alma işlemlerinde avukat bulundurma zorunlu tutulmuştur.
- Sanık hakkında savcı tarafından tutuklama talebinde bulunulmuşsa, sanığın seçeceği ya da baro tarafından gönderilen ücretsiz avukat, ifade alma işlemlerinde hazır bulunur.
- Seri muhakeme usulü kapsamında sanık durumunda olan kişilerin ifade işlemleri sırasında avukat ile temsil edilmeleri zorunludur (CMK madde 250).
İfade Almada Yasak Olan Yöntemler
Sanık olan kişini ifadesi tamamen kendi iradesine dayanmalıdır. 5271 sayılı ceza muhakemesi kanununun 148. Maddesinde ifade alma işlemlerinde yapılmaması gereken yani yasak olan eylemler açıkça belirtilmiştir.
CMK madde 148/1’e göre ifade alma işlemi sırasında sanık ya da sanıklara; işkence yapmak, ilaç verme suretiyle itirafa zorlamak, olmayan bir ceza ile korkutmak, itiraf etmeye zorlamak için cebir ve şiddet kullanmak ve yormak gibi ruhsal ve fiziksel müdahalelerde bulunmak yasaktır.
CMK Madde 148/3-4’e göre, sanığın istemesine rağmen avukat talebinin yerine getirilmemesi, kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifadenin geçersizliği için yeterli bir nedendir.
CMK madde 148’te ifade alma işlemlerinde yasak olan unsurları özetleyecek olursak:
- Sanığa kötü davranma,
- İşkence etme,
- İlaç verme,
- Bedensel ve ruhsal olarak yorma,
- Aldatma,
- Cebir ve tehditte bulunma,
- Bazı araçlar kullanarak şüphelinin iradesini kırmaya ve itiraf etmeye zorlama ve
- Kanuna aykırı vaatlerde bulunarak sanığı aldatma,
İlgili yasa maddesine göre yasaktır.
İfade ile ilgili kanun mevzuatını incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.
Bursa’da İfade Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Bursa hukuk bürosu olarak, ifade alma işlemlerinde sanıkların yanında bulunuruz.
İfade alma işlemlerinin hukuka aykırı olup olmadığını tespit ediyoruz. Sanığa nezaret ederek, hukuksuz bir işlem yapılmasının önüne geçmiş oluyoruz.
İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Bursa avukat olarak, ifade alma işlemlerinin hukuka uygun olmasını sağlıyoruz. Kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ifade alma işlemlerinin sanığın aleyhine olmasını engelliyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İfade avukatı ücretleri ne kadar?
İfade avukatı vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
Bursa’da en iyi ifade avukatını nasıl bulabilirim?
Bursa ilinin en iyi ifade avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
İfade avukatı ne yapar?
Müvekkilinin ifadesinin kanuna uygun olarak alınıp alınmadığını inceler. Hukuksuz ifadelere karşı mahkemede savunma gerçekleştirir.
Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?
CMK madde 148’deki unsurlar gerçekleşmişse, sanığın ifade ve sorgu işlemi hukuka aykırı olarak gerçekleşmiş demektir.