Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 158. Maddesinde dolandırıcılık suçu ile ilgili detaylı tanımlar ve bu suçun cezası yer alır. Bursa dolandırıcılık suçu davası avukatı ise bu kanun kapsamında müvekkillerinin savunmasını gerçekleştirir.
Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Bursa dolandırıcılık suçu davası avukatı, ceza ve ağır ceza davalarında uzman olan kişidir.
Bursa dolandırıcılık suçu davası avukatı, mesleği gereği aşağıda detaylarını verdiğimiz dolandırıcılık suçları ile ilgili davalara bakar.
Nitelikli Dolandırıcılık
Bir suçun nitelikli dolandırıcılık olarak değerlendirilebilmesi için TCK 158’deki şartları taşıması gerekir. Bu şartlar:
- Din istismarı yapılarak dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleşmesi,
- Kişi ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumdan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık yapılması,
- Kişi ya da kişilerin algı zayıflığından yararlanılması,
- Dolandırıcılık faaliyeti için kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması,
- Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıklardan yararlanılarak suç işlenmesi,
- Ticari faaliyet sırasında suçun işlenmesi,
- Serbest meslek sahiplerinin mesleklerine duydukları güveni kötüye kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesi,
- Sigorta poliçelerinden kaynaklanan bedellerin alınması için dolandırıcılık suçunun işlenmesi.
Nitelikli dolandırıcılık suçları, kendi aralarında ilgili yasaya göre bazı türlere ayrılmıştır. Bu türler aşağıdaki konu başlıklarında detaylı olarak anlatılmıştır.
Dinin İstismar Edilmesi ile İşlenen Suçlar
Bir inanç sistemi olan din, toplumların duygularını ifade eder. İnanç bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın suça alet edilmesi ve istismar edilmesi TCK 158/1-a maddesinde detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.
Dinin istismar edilmesi ile ilgili suçlara örnek verecek olursak, kurban yardımı adı altında bağış toplayan bir derneğin, toplanan paraları kendine alması gösterilebilir.
Kişinin İçinde Bulunduğu Zor Durumdan Yararlanarak İşlenen Suçlar
Kişi ya da kişilerin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanıp dolandırıcılık eylemini gerçekleştiren kişi ya da kişiler, TCK 158/1-b maddesinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Mesela yüklü miktarda borcu olan ama bu borcu bir seferde ödeyemeyecek durumda olan birisine, borcunu ödemesi için kredi bulacağını söyleyen kişiler, bu kişi adına kredi çekip parayı da mağdur olan kişiye vermemişlerdir. Yani mağdur olan kişiyi dolandırmışlardır.
Kişi ya da Kişilerin Algı Zayıflığından Yararlanılarak Suç İşleme
Nitelikli dolandırma türlerinden birisi de kişi ya da kişilerin algı yeteneğinin zayıflığından yararlanılarak işlenen suçlardır. TCK 158/1-c maddesinde bu suç unsuru şu şekilde tanımlanmıştır: mağdur olan kişinin algısının zayıf olması, sarhoş olması, aklının zayıf olması, hastalık veya kaza sonrasında akli yeteneklerinin zayıflaması gibi durumlardan yararlanılarak bu kişilerin dolandırılması faaliyetidir.
Kamu Kurum ve Kuruluşları Araç Olarak Kullanılarak İşlenen Suçlar
Kamu kurum ve kuruluşları TCK 158/1-d maddesinde; barolar, odalar, sendikalar ve diğer kamu kurumları olarak tanımlanmıştır. Bu yapıdaki kurumların dolandırılması durumunda verilecek cezalar, ilgili kanun maddesinde detaylı bir şekilde belirtilmiştir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Yol Açan Dolandırıcılık Suçları
TCK 158/1-e maddesinde tarif edilen suç unsurudur. Suçun işlenmesi sonucu kamu kurumları zarara uğratılmıştır.
Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları
Nitelikli dolandırıcılık suçlarından birisi de TCK 158/1-f maddesinde belirtilen bilişim suçlarıdır. Bilgisayar, internet ve bazı yazılımların kullanılmasıyla gerçekleştirilen nitelikli dolandırıcılık suçudur.
Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılmasıyla Gerçekleştirilen Nitelikli Dolandırıcılık Suçları
TCK 158/1-f maddesinde kapsamlı bir şekilde tarif edilen nitelikli dolandırıcılık suçudur.
Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıklardan İstifade Ederek Gerçekleştirilen Dolandırıcılık Suçları
TCK 158/1-g maddesinde basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıklar suretiyle işlenen dolandırıcılık suçları ve bu suçlara verilecek olan cezalar, detaylı bir şekilde tarif edilmiştir.
İlgili kanun maddesine göre basın ve yayın organları; yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarını ifade eder.
Mesela sosyal medya, bilgisayar, radyo ve televizyon bu kitle iletişim araçlarına örnek olarak verilebilir.
Tacir veya Şirket Yöneticisi Olan veya Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin ya da Kooperatif Yöneticilerinin Gerçekleştirdiği Nitelikli Dolandırıcılık Suçları
Şirket ya da kooperatif bünyesinde çalışan kişiler, bu tür kuruluşlara karşı dolandırıcılık faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Bulundukları konum ya da mevki dolandırıcılık faaliyetlerini daha kolay hale getirebilir. Bu konuda TCK 158/1-f maddesi detaylı bilgiler vermektedir.
Serbest Meslek Sahibi Kişilerin İşlediği Dolandırıcılık Suçları
TCK 158/1-i maddesine göre mesleklerinin verdiği güven duygusunu kötüye kullanan serbest meslek sahiplerinin işlediği dolandırıcılık suçudur.
Kredi Açılmasını Sağlamak Amacıyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları
Bankalardan, kredi ve finans kuruluşlarından kredi almak amacıyla sahte evrak beyan eden kişilerin işlediği suç türüdür. TCK 158/1-j maddesinde bu suç türü ve bu suça verilecek olan cezalar kapsamlı bir şekilde tanımlanmıştır.
Sigorta Bedelini Almak Amacıyla Yapılan Dolandırıcılık Suçları
Sigorta poliçeleri kambiyo senetlerindendir. Sigorta şirketi ile sigorta yaptıranlar arasındaki yasal sözleşmelerdir. Bazı kişiler bu poliçelerdeki maddelerden yararlanarak ve sahtekarlık yaparak, hak etmedikleri tazminat bedelini almak isteyebilirler. Mesela bilerek evini yakan birisi, sigortadan tazminat almış olabilir. bu durumun ortaya çıkması durumunda, bu kişi nitelikli dolandırıcılık suçundan ceza alacaktır.
TCK 158/1-k maddesinde bu suç unsuru detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Ayrıca bu suça verilecek olan ceza da detaylı bir şekilde belirlenmiştir.
Kamu Görevlisi, Banka, Sigorta Kurumları ya da Kredi Kuruluşları ile İrtibatı Olduğunu Belirtmek Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık Suçu İşleme
TCK 158/1-l maddesinde tanımlanan suç unsurudur. Bu konuda Yargıtay kurumunun örnek bir kararı bile vardır.
““…Sanığın şikayetçiyi telefon ile arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı ve telefonu “savcı bey” diyerek birisine verdiği, arkadan telsiz seslerinin geldiği, şikayetçiye “sizin telefon numarasına 28-29 tane telefon açılmış sizi dolandırıyorlar, bu hatları kullanan şahısları yakalamamız için size vereceğim hesap numaralarına para yatırın, parayı çekerken şahısları yakalayacağız” dediği, şikayetçinin de 15.925 TL ve 15.800 TL’yi sanığın adına olan hesap numarasına yatırdığı, paranın sanık tarafından çekildiği iddia olunan olayda; kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumu çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle” dolandırıcılık suçunun, 02.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 14. maddesi ile TCK’nın 158. maddesine “l” bendi olarak eklenmiş olması, 5235 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince bu maddede yazılı suçlarla ilgili davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olmayıp üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait ve bu düzenlemenin sanık lehine olması karşısında, görevsizlik kararı verilmesi gerekir.” (Y23CD-K:2016/11250).”
Nitelikli dolandırıcılık türleri ile ilgili diğer suçlar, aşağıda sıralanmıştır:
- Kamu görevlileriyle ilişkisi olduğunu belirtip dolandırıcılık faaliyetinde bulunanlar (TCK 158/2),
- Hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil etmek isteyip, kişileri dolandıranların işledikleri nitelikli dolandırıcılık suçları (TCK madde 159).
Yukarıda türlerini sıraladığımız nitelikli dolandırıcılık suçlarına 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir. Ayrıca 5 bin güne kadar da idari para cezası kesilir.
Basit Dolandırıcılık Suçu
TCK madde 157’de detaylı bir şekilde tanımlanan suç tipidir. Nitelikli suçlara göre daha az ceza verilmesi söz konusudur. Basit dolandırıcılık suçunu işleyenler 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca 5 bin güne kadar idari para cezası alırlar.
Dolandırıcılık ile ilgili kanun metini incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Bursa’da Dolandırıcılık Suçu Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Yukarıda detaylı bir şekilde anlattığımız basit ve nitelikli suçlardan dolayı mağdur olmuşsanız, Bursa dolandırıcılık suçu davası avukatı yardımımızdan yararlanabilirsiniz.
Eğer hakkınızda nitelikli ve basit dolandırıcılık suçu iddiası varsa ve masum olduğunuza inanıyorsanız, kesinlikle Bursa en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatı yardımı almalısınız. Çünkü ceza ve ağır ceza davalarında verilen cezaların miktarı oldukça fazladır.
Bursa hukuk bürosu olarak her konuda sizlere yardım etmeye hazırız.
Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı ile Dolandırıcılık Suçu Davası Nasıl Açılır?
Bursa avukat olarak ceza davası açılma yetkisi yoktur. Dava açılıp açılmayacağına mahkemeler karar verir. mahkemeler ise Cumhuriyet savcılarından gelen iddianameleri inceleyerek, dava açılıp açılmayacağına karar verirler.
Dolandırıcılık Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Bursa dolandırıcılık suçu davası avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz:
- Bilirkişi raporlarını inceliyoruz.
- Müvekkillerimizden delilleri ve dava için gerekli bilgileri alıyoruz.
- Müvekkillerimizin savunmasını dava boyunca etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
- İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ediyoruz ve dava dosyasının Yargıtay kurumunda incelenmesini sağlıyoruz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Dolandırıcılık suçu davası avukatı ücretleri ne kadar?
Dolandırıcılık suçu davası vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
Bursa’da en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatını nasıl bulabilirim?
Bursa ilinin en iyi dolandırıcı suçu davası avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
Dolandırıcılık suçu davası avukatı ne yapar?
Tüm ceza davalarında olduğu gibi dolandırıcılık suçu ile ilgilenen avukatlar, müvekkillerinin savunmalarını gerçekleştirir.
Dolandırıcılık suçu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Dolandırıcılık suçu davalarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.
Daha fazla bilgi için Bursa ceza hukuku avukatı olarak iletişime geçebilirsiniz.