Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Bursa boşanma avukatı olarak boşanma davası açma süreçlerinde sizlerin yanınızda duruyor ve her aşamada yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bursa avukat aramaları arasında genellikle müvekkil soruları “nasıl boşanma davası açılır” temasında oluyor.
Boşanma davası açmak için yetkili Aile Mahkemesi’ne eğer yok ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne talepte bulunmanız gerekir. Arkasından davanız değerlendirilir. Yapılan değerlendirme sonucu evlilik taraflarına, duruşma içim tarih ve saat bilgisi ulaştırılır. Bilgilerin çifte verilmesiyle mahkeme resmiyet kazanır.
Bu noktada boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı davanın türüne göre verilecek talepler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. İki farklı boşanma davası vardır:
- Anlaşmalı Boşanma Davaları
- Çekişmeli Boşanma Davaları
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davalarında akla ilk gelen seçenek anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma adına tarafların çift olarak ayrılma isteklerini paylaşıyor olması gerekir. Çiftler; velayet, nafaka, mal paylaşımı ve aile mülkünün tahsisi gibi meselelerinde kendi aralarında uzlaşabilirlerse bir sözleşme imzalarlar.
Anlaşmalı boşanmalar için bu sözleşme önemlidir. Mahkemeye bu sözleşmeye birlikte boşanma dilekçesi de sunulmalıdır. Bu dilekçede ve sözleşmede; boşanma sebepleri, ayrılınca gerçekleşecek mal paylaşımı, çocukların velayeti gibi konular açıklanarak belirtilmelidir.
Dava açma işlemleri için sizden dava dosya masrafları adına bir miktar para ödemeniz istenir. Gerekli ödemeler, dilekçe tesliminden önce yapılı ve dilekçenin ulaştırılmasıyla boşanma davası açılmış olur.
Anlaşmalı boşanma davalarını açmak için iki eşin de dilekçe vermesi şartı bulunmaz. Protokol sağlanmışsa bir eşin sözleşmeyi ve dilekçeyi vermesi davanın başlaması için yeterli görülür.
Bursa avukat büromuz ile anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen evli kişilere çift taraflı olarak yardımcı oluyor süreçlerin çabuk ve hatasız sonuçlanması için titiz biçimde çalışıyoruz.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası, evli çiftlerin boşanma işlemi için bazı konularda uzlaşamaması halinde gündeme gelen dava çeşididir. Çekişmeli boşanmalarda her iki taraf da boşanma için gerekli taleplerini mahkemeye sunarak, boşanma eyleminin kendi çıkarları ve hakları doğrultusunda gerçekleşmesini amaçlar.
Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası gibi tek duruşmada sonlanmaz. Süreç bazen yıllar alabilir. Daha zorlu olan çekişmeli boşanma davalarında taraflar ne kadar çok konuda çekişme yaşıyorsa davanın süresi ve zorluğu aynı ölçüde artar.
Çekişmeli boşanma davası açabilmek adına diğer eşin herhangi bir onayı istenmez. Bir taraf boşanma dileğinde olduğu sürece, kendi dilekçesini yazarak istediği zaman boşanma talebinde bulunabilir.
Çekişmeli boşanma davası açılırken yazılan tek taraflı dilekçede; mal paylaşımı, nafaka, aile mülkünün tahsisi ve velayet gibi konularda var olan talepler açık ve belirli olmalıdır.
Dava dilekçesi Aile Mahkemesine teslim edildikten sonra gün ve saat belirlenir. Bu bilgiler ve mahkeme detayları taraflara tebligat yoluyla ulaştırılır.
Boşanma Davası Reddi ve Davanın Tekrar Açılması
Boşanma sebeplerinden herhangi birisi gösterilerek açılan davaların hâkim tarafından reddedilmesi her zaman ihtimal dahilindedir. Böyle durumlarda davanın reddedildiği günden başlayarak üç yılın geçmesi halinde, ortak hayat ne nedenle olursa olsun tekrar kurulamadıysa bu durum evlilik birliğinin temelden sarsılmasına kanıt olarak sunulur. Böylece eşlerden birinin tekrar boşanma isteğinde bulunması halinde boşanma kararı hükmolunur.
Üç yıl boyunca ortak hayatın kurulamaması, 4271 sayılı Türk Medeni Kanun tarafından “mutlak boşanma sebepleri” arasında sayılır. Bu şart sağlanıyorsa ek olarak “evlilik birliğinin temelden sarsılması” koşulu aranmaz.
Ayrıca ortak hayatın yeniden sağlanamaması, boşanma kararında kusur oranlarından da etkilenmez. Kusur oranları sadece verilen boşanma kararında yer alan nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi meselelere etki eder.
Boşanma Avukatı Ne Yapar?
Boşanma davası için avukat tutmak zorunluluk değildir. Ancak hukuki süreçlerin kendi lehinize ve hızlı biçimde sonuçlanması için bir uzmanlık ve tecrübe gerekir. Bu nedenle boşanma avukatları ne yapar sorusu şu maddelerle cevaplandırılabilir:
- Bir avukat ile çalışmak dava sürecinin daha hızlı bitmesini sağlar.
- Bursa boşanma avukatı, dilekçelerinizin ve kanıtların doğru şekilde hazırlanmasını sağlar.
- Böylece davanızın beklediğiniz gibi sonuçlanması için çalışır.
- Özellikle çekişmeli boşanmalarda, avukatın tecrübeleri, hukuki detayların sizin lehinizde olması için bir hayli önem taşır.
- Davanın başlangıcından sonlanmasına kadar bütün evrelerde size nezaret eder ve dava takibini yönetir.
- Avukatlar ayrıca boşanmak isteyen eşlerin, hukuki çerçevede anlaşmasına yardım eder.
- Eşlerin avukatlar yoluyla uzlaştığı çekişmeli boşanma davası, yine avukat icraatları ile anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülür ve kısa sürede sonuçlandırılır.
Boşanma Davası Açma Dilekçesi
Boşanma davası açmak için gereken dilekçe hazırlanırken detaylara dikkat edilmelidir. Dilekçe yazımı şu şekilde olur:
- Dilekçenin en üst kısmında yer alan başlık, görevli ve yetkili mahkemeye hitaben yazılmalıdır.
- Başlığın altında önce davacı ve davacının adres bilgileri yer alır. Buraya eğer bulunuyorsa davacının vekili ve vekil adresi de konulmalıdır.
- Davacı bilgilerinden sonra aşağıya davalı olunan eşin bilgileri yazılır.
- Taraf bilgilerinin altına gerekli açıklamalar ve boşanmanın konusu yazılmalıdır.
- Bu kısımda gerekçelerin belirtilmesi önemlidir.
- Anlaşmalı boşanma isteniyorsa sözleşme ve protokoller ve dilekçeye eklenmelidir.
- Dilekçenin son bölümü talepleri ve sonuç bölümünden meydana gelir.
- Dilekçe hazırlama, davanın en önemli bölümlerindendir.
- Dilekçedeki beyanlarınız ve detaylandırmalar, ana konu başlığı olarak kabul edilir.
- Bilgilerin bütüncül, hatasız ve doğruyu yansıtacak biçimde olması şarttır.
Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?
Boşanma davası masrafları iki başlığa ayrılabilir: Avukatlık ücreti ve dosya masrafları.
Bunlardan ilki davanın lehine sonuçlanması için yardımcı olacak ancak zorunlu olmayan bir giderdir. Boşanma avukatı ücretleri, bulunduğunuz ilin barosuna ve davanızın türüne, uzunluğuna göre farklılık gösterebilir.
İkinci masraf kalemleri ise dosya masraflarından ortaya çıkar. Mahkemelerde davanızda kullanılacak kâğıt ve benzeri masraflar sizden tahsil edilir. Çoğunlukla ortalama dosya masrafı 450 TL ile 550 TL arasında tutar.
Bir de mahkeme kalemine ödenecek bir kereye mahsus başvuru harcı ödemeniz gerekir. Bu başvurusu harcı 45 TL gibi cüzi bir miktardır.