Boşanma Süreci ve Boşanma Davası Süreci
Bursa hukuk bürosu olarak “boşanma süreci nasıl işler?”, “boşanma davası süreci nelerden oluşur?” oluşur gibi sorularla sık sık karşılaşmaktayız. Bu yazımızda belirtilen sorulara detaylıca yanıt vermeye çalışacağız.
Boşanma Davası Nedir?
4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin birinci fırkasında boşanma davası şu şekilde tanımlanmıştır: “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.“.
Dolayısıyla evli çiftlerin, birlikteliklerini sonlandırmak istemeleri, boşanma davasının temelini oluşturur. Boşanma davalarında, çiftler arası mutabakat ya da uzlaşmazlık durumuna binaen iki farklı boşanma davası süreci yaşanabilir.
Anlaşmalı Boşanma Dava Süreci
Boşanma için ilk başvurulacak yöntem anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma için iki tarafın da boşanma konusunda kararlı olması gerekir. Çiftler; velayet konusunu, nafaka tutarını, mal paylaşımını ve aile mülkünün tahsisini kendi aralarında anlaşarak bir sonuca bağlarlar ise bu hususlar hakkında bir sözleşme imzalarlar.
Anlaşmalı boşanmalarda bu sözleşmenin ve boşanma başvurusunun Aile Mahkemesi’ne verilmesi sonrasında dava çoğunlukla tek celsede sonuçlanır. Evliliğin başladığı günden sonraki 365 gün içerisinde gerçekleşen boşanma başvurularında, anlaşmalı boşanma davası niteliği kabul edilmez ve dava çekişmeli boşanma davası olarak ele alınır.
Çekişmeli Boşanma Dava Süreci
Evli çiftlerin boşanma aşamasında bir ya da daha çok hususta anlaşmazlık yaşaması halinde “çekişmeli boşanma davası” açılır. Bu davalar “anlaşmalı boşanma” davasına göre daha uzun sürmektedir. Haliyle boşanma süreci de daha zorlu geçebilir.
Çekişmeli Boşanma Dava Nedenleri
Çiftlerin anlaşmazlık yaşadığı hususlar farklılık gösterebildiği gibi çekişmeli boşanma davalarının nedenleri de çeşitli olabilir.
Örneğin eşlerden tekinin ya da ikisinin, zina işlemesi ve sadakatsizlik durumu başlıca bir nedendir. Eşlerden birinin evlendikten sonra akıl ve ruh hastalıkları yaşaması da “çekişmeli boşanma davası” nedenidir. Çiftler arasında şiddet, hayata kast, yaralamaya teşebbüs gibi bir durum söz konusu ise “şiddetli geçimsizlik” nedeniyle çekişmeli boşanmaya gidilebilir.
Eşler arasında birinin; evi terk etmesi, suç işlemesi ve suçu alışkanlık haline getirmesi de çekişmeli boşanma davası için yeterli bir nedendir.
Boşanma Davası Nasıl Başlar?
Bursa boşanma avukatı kadromuzla hem anlaşmalı boşanma davaları hem de çekişmeli boşanma davalarında müvekkillerimizin yanındayız.
Anlaşmalı boşanma süreci esnasında çiftler arasında imzalanacak sözleşmenin hazırlanması ve her iki çiftin de boşanma başvurusu konularında yardımcı olarak süreci hızlı biçimde başlatabiliriz. Anlaşmalı boşanma davasını başlatmak ve sonlandırmak çoğu zaman bir duruşmayla mümkündür.
Çekişmeli boşanma davası başlatmak ise görece daha karmaşık süreçler içerir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Başlar? Aşamaları Nelerdir?
Çekişmeli boşanma dava süreci hangi tarafın kusurlu olduğunu tespit etmek için; araştırma, kanıtların sunulması, bilirkişi raporları, şahitlerin dinlenmesi gibi yöntemler ile yürütülmektedir.
Bu yöntemlerin dışında çekişmeli boşanma davaları beş ana aşamada ilerler:
Başlangıç Aşaması
İlk aşama davacının, yetkili aile mahkemesine “boşanma dilekçesi” vermesiyle başlayan ve bu dilekçenin karşı tarafa tebliğ edilmesiyle devam eden başlangıç aşamasıdır. Davalı eğer dilerse bir cevap dilekçesi yazabilir ve bu aşama dilekçelerin teati edilmesi olarak adlandırılır.
İlk Duruşma
İkinci aşama “ön inceleme” olarak bilinen ilk boşanma davası duruşmasıdır. Bu aşamada mahkeme yol haritası çıkararak, uzlaşmazlık konularını ve tarafların taleplerini tespit eder.
Tahkikat Duruşmaları
Tahkikat duruşmaları üçüncü evreyi oluşturur. Tahkikat evresi; Bursa boşanma avukatının ve müvekkillerin dilekçelerinde yer alan delillerin değerlendirildiği, gerektiği takdirde bilirkişi raporlarının istendiği önemli bir süreçtir.
Son Duruşma
Tahkikat duruşmalarının devamında, sözlü yargılama aşamasına geçilir. Sözlü yargılama değerlendirmeler sonucu hükmün açıklanacağı son duruşmadır ve taraflara son sözleri sorulur. Tarafların duruşmaya katılmaması durumunda da haklarında karar verilebilir.
Karar Aşaması
Beşinci aşama aslında son duruşmada verilen kararın belirli bir süre sonra detaylı ve matbu şekilde açıklanmasıdır. Yaklaşık bir ay sonra gerekçeli ve ayrıntılı olarak açıklanacak bu karar sonrası temyiz ve istinaf süreçleri başlatılabilir.
Çekişmeli Boşanma Sürecinde Nafaka Türleri
Medeni Kanun çerçevesinde, boşanma tarafları arasında ekonomik açıdan daha müreffeh olan eş, boşanma sonrasında yoksulluk çekecek diğer eşe ekonomik yardım ile yükümlüdür. Nafaka miktarı ve türü, çekişmeli boşanma davalarında mahkeme kararıyla belirlenir.
Aile Mahkemeleri bünyesinde yürürlüğe konulan nafakalar dört çeşitten oluşur:
- Yoksulluk nafakası, boşanma sonrası taraflardan birisinin yoksulluk çekeceği tespit edilirse, hâkim inisiyatifiyle verilir.
- İştirak nafakası, çocukların on sekiz yaşına kadar olan masraflarının, taraflar arasında ekonomik açıdan güçlü olanın karşılaması için verilen yükümlülüktür.
- Tedbir nafakası, sadece duruşmalar sürecince verilebilir. Boşanma esnasında süreçlerden kaynaklı yoksulluk çeken bir taraf tespit edilirse verilir. Boşanma sonrasında devam ettirilemez.
- Yardım nafakası, evlilik kurumuyla ilgili olmayan tek nafaka türüdür. Kişinin yoksulluk çeken üstsoylarına, altsoylarına ve kardeşlerine verdiği bir nafaka türüdür.
Boşanma Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemesinin bulunmadığı bölgelerde Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatı ile davaya bakabilir. Aile Mahkemesi yokluğu durumunda Asliye Hukuk Mahkemeleri dışında hiçbir mahkeme yetkili değildir.
Ayrıca boşanma talebinde bulunan çiftlerin ikamet adresinden sorumlu mahkemeler görevlendirilir.
Boşanma Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere çeşitli boşanma davalarında alınan danışmanlık ve vekalet bedelleri değişiklik gösterebilir. Kendi davanızın ücreti konusunda bilgi almak için şimdi bizi arayabilirsiniz.
Boşanma Avukatı Ne Yapar?
Boşanma kararı alan taraflara vekaleten boşanma davası açar ve süreci takip eder. Evlilik öncesi sözleşmeler de dahil olmak üzere boşanma ile ilgi evrakların hazırlanmasına yardımcı olur. Boşanacak eşler arasında arabuluculuk hizmeti verir.