Cinsel Saldırı Suçu ve Cezası
Ceza avukatı olarak uzmanlığı olan avukatların ilgilenmesi gereken davalardan birisi de cinsel saldırı suçu davalarıdır. Bu davalarda işlenen suç, bazı kaynaklarda tecavüz suçu olarak da geçer. Cinsel saldırı suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 102 maddesinde beş fıkra halinde düzenlenmiştir.
Cinsel Saldırı Nedir?
Bursa avukatı olarak baktığımız cinsel saldırı davalarında, bu suç şu şekilde tanımlanır: Cinsel saldırı, şüphelinin cinsel isteklerini tatmin için; mağdurun vücut bütünlüğünü, dokunulmazlığını, şehvet halinde ve onun onayı dışında ihlal etmesidir. Bu tür suçlarda mağdurun iradesi dışında bir saldırı ve yönlendirme olması esastır.
Basit Cinsel Saldırı Suçu ve Cezası Nedir?
Basit cinsel saldırı suçu, rıza almadan ve şehvetle mağdur bedenine bulunulan temaslardan oluşur. Suçun “basit cinsel saldırı” olarak nitelendirilmesi için temasların cinsel ilişki seviyesine varmaması gerekir. Cinsel ilişkiye dönüşmeyen, fakat istikrarlı ve yoğun nitelikteki hareket ve temaslar TCK 102. Maddenin ilk maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre şu eylemler “basit cinsel saldırı” kapsamındadır:
- Elleme,
- Okşama
- Sıkma,
- Öpme,
- Sarılma.
Aynı maddede bu eylemlerin herhangi bir süreklilik göstermemesi durumunda işlenen basit cinsel saldırı suçu kısa bir eylemse sarkıntılık suçu olarak değerlendirilir. Yargıtay kapsamında ani bir sarılıp bırakma eylemi, bir kerelik dokunma ve bırakma gibi eylemler basit cinsel saldırı değildir ve sarkıntılık suçu olarak ayrılmalıdır. Bu ayrım, süreklilik içeren eylemler ile kesik ve ani hareketler arasındaki farktan ileri gelir.
Basit cinsel saldırı suçunun cezası, beş ile on yıl arasında hapis cezasıdır. Eğer suç sarkıntılık suçu ise ceza en az iki yıl en çok beş yıl olmak üzere hükmolunur.
Nitelikli Cinsel Saldırı Suçu ve Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu 102. Madde ikinci fıkrada “nitelikli cinsel saldırı suçu” düzenlenmiştir. Bu madde kapsamında; oral, vajinal ya da anal yolla mağdura bir organ ya da cisim sokmak, “nitelikli cinsel saldırı” suçudur.
Cinsel saldırı suçunun nitelikli olması halinde verilecek hapis cezası on iki yıldan az olamaz. Eğer suç eşler arasında işlendiyse şikâyete tabi bir suçtur.
Cinsel Saldırı Suçunu Ağırlaştırıcı Nedenler
TCK 102. Madde üçüncü fıkra cinsel saldırı ve nitelikli cinsel saldırı suçlarının ağırlaştırıcı nedenlerine ayrılmıştır. Bu fıkraya göre aşağıdaki nedenler tespit edilirse verilen hapis cezası yarı oranında arttırılacaktır.
- Silah zoruyla gerçekleştiyse,
- Vücut ve akıl sağlığı açısından kendisini savunamayacak kişilere karşı ise,
- Birden fazla kişiyle işlendiyse,
- Kamu görevinden gelen bir nüfuzun kullanımıyla yapıldıysa,
- Üvey kardeş, üvey ana, üvey baba, evlatlık bağı gibi üçüncü dereceler de dahil olmak üzer kan ve kayın bağı olanlar tarafından işlendiyse,
- İnsanların toplu yaşamak mecburiyetinde olduğu (yurt vb.) mekanların sağladığı kolaylıktan yararlanıldıysa.
Cinsel Saldırı Suçunun Başka Suçlarla İlişkisi
TCK 102’nin son iki fıkrası suçun cinsel saldırıdan başka saikler içermesi durumlarını düzenler. Bu fıkralara göre mağdurun suç sonrası veya sırasında, cinsel saldırı yüzünden, bitkisel hayata girmesi ya da hayatını kaybetmesi durumunda, fail ağırlaştırılmış müebbet cezası alır. Ayrıca cinsel saldırı için kullanılan şiddet ve cebrin mağduru yaralaması durumunda “kasten yaralama suçu” için düzenlenen cezalar ek olarak cezaya eklenir.
Cinsel Saldırı Suçu Davalarında Soruşturma ve Kovuşturma
Cinsel saldırı suçları, TCK 102’nin ilk fıkrası kapsamında eğer on yıldan az süre ile yargılanıyorsa Ceza Mahkemeleri görev alanında soruşturulur ve kovuşturulur. Ancak aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamında veya ağırlaştırıcı nedenler halinde yargılanıyorsa Ağır Ceza Mahkemeleri görev alanındadır.
Kovuşturmalar maddede belirtilen “eşe karşı işlenmesi” durumu dışında re ’sen yürütülür. Ayrıca suçun işlendiği yerin mahkemeleri yetkili kabul edilir.
Cinsel Saldırı Suçunda Gözaltı Hükümleri
Cinsel saldırı failleri, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 5271 91. Maddesinin 4-b.3 hükmü bağlamında ele alınan ciddi suçlar arasında olduğu için failler ya da iştirak ettiği şüphelenilen kişiler gözaltına alınabilir.
Cinsel Saldırı Tutuklama İşlemleri
Yine 5271 sayılı CMK içinde yüzüncü maddedeki koşullar sağlandığında ve suçun işlendiğine dair kuvvetli bir şüphe varsa, yargılama devam ederken tutuklama hükmü verilebilir.
Cinsel Saldırı Suçunda Uzlaşma Olur mu?
Bedensel ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar 5271 sayılı CMK’nın 253’üncü maddede yer alan üçüncü fıkrada belirtildiği üzere uzlaşma kurumu kapsamında değildir. Eşler arasında olmadığı sürece şikâyet geri çekilse bile dava devam eder.
Cinsel Saldırı Suçunda Maddi Unsurlar
Cinsel saldırı suçunun düzenlenmesi ve cezaları en geniş kapsamda “beden dokunulmazlığı” olarak bilinen hukuki değerin korunması üzerinedir. Kişinin vücut bütünlüğü ve sağlığına ek olarak toplumsal ahlak düzenin ve aile kurumunun korunmasıyla ilişkilendirilir.
Cinsel saldırı suçunun unsuralar maddi unsurlar ve manevi unsur olmak üzere iki ana başlıkta ele alınır. Maddi unsurlar şunlardır:
- Erkek ve kadın olması fark etmeyen ve herkesin olabileceği fail,
- 18 Yaşından büyük olmak üzere, faille aynı cinsiyette olanlar dahil, mağdur,
- Suçun konusu olan beden dokunulmazlığı.
Eğer mağdur on sekiz yaşından küçük ise suç TCK 103 “çocukların cinsel istismarı” kapsamında ele alınmalıdır.
Cinsel Saldırı Suçunda Manevi Unsurlar
Cinsel saldırı suçlarında manevi unsur ise kasten niteliğidir. Çünkü cinsel saldırı taksirle gerçekleştirilemez. Haliyle bu suç ya doğrudan kast ya da olası kast içermektedir. Ayrıca suçun TKC 102 ikinci fıkrasında tanımlandığı nitelikli hallerde, cinsel arzunun tatmin edilmesi şartı aranmamaktadır.
Cinsel Saldırı Suçunda Şikâyet Süresi Ne Kadar?
Cinsel saldırı suçunun şikayetinde, mağdurun suç eyleminin farkına varması ve faili tanıması, bilmesi, başlangıç noktası kabul edilir ve şikâyet altı ay içinde yapılabilir.