Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma avukatı yardımıyla, anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Bu tür davalarda önemli olan, tarafların yaptıkları sözleşmedir.
Bursa hukuk bürosu olarak, anlaşmalı boşanma davalarının nasıl açıldığından kısaca bahsedelim. Daha sonra bu davayı açmak için gereken şartları sıralayalım.
Öncelikle taraflar arasında anlaşma protokolü hazırlanır. Daha sonra boşanmak isteyen taraflar, aile mahkemesine dilekçe ile başvuruda bulunurlar. Eğer taraflar avukatı yardımıyla boşanmak isterlerse, avukata vekalet vererek, boşanma işlemlerini takip edebilirler.
Ayrıca taraflar, boşanma protokolünü avukat yardımıyla hazırlatabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları
Tarafların anlaşarak boşanabilmeleri için bazı şartların yasal olarak gerçekleşmiş olması gerekir. Türk Medeni Kanununu, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf bu bağlantıdan inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yasal olarak anlaşmalı boşanma davalarında aşağıdaki şartların gerçekleşmiş olması gerekir:
- Çiftlerin en az 1 yıl evli olarak kalması gerekir.
- Eşlerden birisinin mahkemeye başvurması yeterlidir.
- Taraflar arasında anlaşma protokolünün hazırlanmış olması gerekir.
- Boşanma avukatı yardımıyla taraflardan birisinin açtığı davayı, diğerinin de kabul etmesi gerekir.
- Taraflar boşanmak istediklerini, hakim karşısında açık bir şekilde ifade etmelidirler.
- Taraflar arasında hazırlanan anlaşma protokolü kanunlara ve şartlara uygun olmalıdır.
Dava Nerede Açılır?
Bursa hukuk bürosu avukatları yardımıyla, anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemelerinde açılır. Dava dilekçesi ile başvuruda bulunulur. Ayrıca dilekçe ekine boşanma protokolü de eklenir.
Boşanma Protokolü Nedir?
Türk Medeni Kanunu 166/3’e göre boşanma protokolü: “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Olarak detaylandırılmıştır.
Boşanma protokolünde; çocukların velayeti, boşanma sonrasındaki mali durumlar, mal paylaşımı, mülk paylaşımı, tazminat ve nafaka gibi konular netliğe kavuşturulur.
Protokolde yer alan ve yukarıda sıraladığımız tüm konular, ilgili kanunlar çerçevesinde belirlenmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Ne kadar Masraf Edilir?
Anlaşmalı boşanma davalarında 2022 yılı için belirlenen vekalet ücretleri en az 5 bin TL’den başlamaktadır. Üst sınırı avukat belirler ve bununla ilgili herhangi bir yasal sınırlama yoktur.
Bursa hukuk bürosu olarak yaptığımız araştırmalarda, dava harç ve avanslar için 750-1.000 TL tutarında bir miktar mahkemeye yatırılmalıdır. Mahkemenin talep etmesi halinde bilirkişi yardımı alınacaksa, 600 TL tutarında bir masraf ortaya çıkacaktır.
Başvurma harcı 80,70 TL, vekalet harcı 11,50 TL, peşin harç 80,70 TL, gider avansı 440 TL ve vekalet pulu 18,15 TL olmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Aşamaları Nelerdir?
Bursa hukuk bürosu olarak aşağıda sizlere anlaşmalı boşanma davası aşamalarını anlatalım.
Avukat yardımıyla ya da bireysel olarak bulunduğunuz ildeki aile mahkemesine başvuruda bulunursunuz. Böylece boşanma davası açılmış olur.
Dava dilekçesi ekine anlaşma protokolünü de koymalısınız. Aslında hukuki olarak anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası diye bir şey yoktur. Hukuk yönünden boşanma davası tektir.
İlgili mahkemeye başvuruda bulunduktan sonra, taraflara tebligat gönderilir. İlk duruşmada tarafların beyanları dinlenir. Daha sonra boşanma protokolü incelenir ve dava hakim tarafından karara bağlanır.
Çoğu durumda anlaşmalı boşanmalı davaları tek celsede sonuçlanır.