Sözlü Tehdit ve Cezası
Sözlü tehdit ve cezası 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 106. Maddesinde düzenlenmiş “tehdit suçları” kapsamında ele alınır. 3 fıkra şeklinde düzenlenen bu maddede suç kapsamı ve niteliği doğrultusunda cezalar belirlenmiştir.
TCK 5237/106 sayılı kanun metninin aslını okumak isterseniz https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Tehdit Suçu Çeşitleri: Sözlü Tehdit ve Gıyapta Tehdit
Basit tehdit suçu iki farklı şekilde işlenebilir. Bunlardan ilki mağdurun doğrudan muhatap olduğu sözlü tehdit genel başlığı altında incelenmektedir.
İkinci basit tehdit suçu başlığı ise “gıyapta tehdit” olarak tanımlanır. Gıyapta tehdit suçunun gerçekleşmesi için tehdit edilen kişinin, tehdidi doğrudan duyması, görmesi şartı aranmaz.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin 2016/8736 sayılı emsal kararı “gıyapta tehdit” suçunun kapsamını belirlemiştir. Bu kararda; müştekinin tehditten haberi olmasa bile üçüncü kişiler tarafından tehdit suçuna tanıklık edilirse veya suç eyleminin kayıtları mevcutsa suçun yargılanmasında bir değişiklik olmayacağı belirtilmiştir.
Mesajla Tehdit
Sözlü tehdit ve gıyapta tehdit suçları; sözle gerçekleştirilen tehdit eylemlerine ek olarak mesajla tehdit ve sosyal medyadan tehdit gibi eylemleri de kapsamaktadır.
Kısaca bir mesaj ya da sosyal medya iletişim kanalları vasıtasıyla bir kişiye şahsen ya da gıyabında doğrultulan tehditler, TCK 106/1 kapsamında yargılanmaktadır. Mesaj ile tehdit, sözlü tehdit türü olarak kabul edilir.
Sözlü Tehdit Cezası Kaç Yıl?
Sözlü tehdit suçları, kişinin beden ve cinsel bütünlüğüne karşı işlenmişse, cezası 6 aydan başlayarak 2 yıla kadar hapis cezası şeklinde verilir. Ancak sözlü tehdidin içeriğinde mal varlığı üzerinden bir zarara uğratma söz konusu ise cezalar altı aya kadar hapis ve adli para cezası olarak hükmolunur.
Sözlü tehditlerin, sözlü ya da mesajla olması fark etmeden;
- Anonim ya da sahte isimle yapılması,
- Silah kullanımına dair ifadeler içermesi,
- Birden fazla kişi tarafından yapılması,
- Suç örgütlerinin korkutuculuğuna dayandırılması,
Gibi durumlarda, “basit tehdit suçu” kapsamından çıkarılarak TCK 106/2 maddesi gereğince “nitelikli tehdit suçu” olarak ele alınması gerekir.
Sözlü Tehdit Nasıl İspatlanır?
Bursa avukat büromuzda yer alan Bursa ceza avukatı kadrolarımız; müvekkillerimize, tehdit içerikli davalarda gerekli delillerin toplanması için yardımcı olmaktadır. Sözlü tehdidin kanıtlanması:
- Şahit ifadeleri,
- Sms ve WhatsApp kayıtları
- Ses kayıtları,
- Görüntü kayıtları,
- E-posta kayıtları
Benzeri iletişim dökümleri ile mümkündür. Kanıt olarak gösterilen delillerin çokluğu ve doğruluğu mahkeme kararı üzerinde etkendir.
Sonuç Almaya Elverişli Olmayan Tehdit Suçu ve Beraat
Yargıtay 4. CD-K.2017/19670 emsal kararı; tehdit suçlarında, tehdidin “yanında bayan olmasaydı” gibi koşullu ifadeler ile yapılması durumunda hükmün bozularak beraat verilmesini hükmeder.
Burada önemli olan müştekinin yanında olan kişinin “olmasaydı” tabiriyle varsayımsal yokluğunun ifadesidir. Bu takdirde mahkeme tehdit suçunun, olay anı itibariyle sonuç almaya elverişli olmadığını tespit ederek beraat kararı alabilir.
Sözlü Tehdit Karşısında Ne Yapılır?
Bursa ceza avukatı kadrolarımız bir sözlü tehdit ile karşılaşmanız durumunda; şüpheli hakkında, savcılığa duyurusunda bulunulması için size yardım eder. Suç duyurusu esnasında, failin tehditlerinden sakınmak amacıyla koruma talebinde bulunulabilir.
Sözlü Tehdit Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkemeler
Sözlü tehdit de dahil olmak üzere tehdit suçları Asliye Ceza Mahkemeleri görev alanındadır. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan düzenlemeler, tehdit suçlarında, suçun işlendiği yerin yerel mahkemelerini yetkili kıla