Bursa Nilüfer boşanma avukatı, evlilik kurumunun, bağının sarsılması ve devam ettirilemeyecek olması biçiminde; 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu 166/1 maddesinde tanımlanmış, boşanma işleminin dava süreçleriyle ilgilenmektedir. Nilüfer boşanma avukatı boşanmak isteyen müvekkillerinin haklarını bu kanun kapsamında korumaya çalışır.
Nilüfer Boşanma Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Bursa boşanma avukatı, Türk Medeni Kanunu çerçevesinden düzenlenen boşanma mahkemeleri alanında uzman ve tecrübe sahibi avukattır.
Bursa Nilüfer boşanma avukatı, uzmanlığa sahip olduğu Medeni Kanun kapsamında altta yer alan davalar ile ilgilenmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları
Evli çiftler, evlilik kurumunun temellerinden sarsılması ve evlilik birliğini devam ettirmenin zorlaşması durumunda, evlilik akdini bitirmek zorunda kalabilirler. Taraflar birlikteliklerini iki farklı biçimde sonlandırabilirler. Bu yollardan ilki anlaşmalı boşanmadır.
Çiftlerden her iki kişi de boşanmaya kararlı olduklarında, aşağıda listelenen meseleleri, aralarında anlaşmalı şekilde karara bağlarlar:
- Nafaka bedeli,
- Çocukların velayeti,
- Mal paylaşımı,
- Aile mülkünün tahsis edilmesi.
Bahsi geçen bu hususlarda çift taraflı uzlaşı durumunda, eşler kendi aralarında sözleşme imzalar. Hemen sonrasında aile mahkemesine boşanma talebinde bulunurlar. Bu talepte boşanma isteklerini beyan ederler, sözleşmelerini de beyana kanıt olarak mahkemeye sunarlar.
Anlaşmalı boşanma davaları çoğunlukla tek celse şeklinde ifade edilen bir duruşmayla sonuçlanmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davaları
Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davasına kıyasla bir hayli uzun sürebilir. Ayrıca, çiftler nispeten daha zor bir süreçten geçer. Bunun nedeni boşanmak isteyen evli kişilerin, aralarında birden çok hususta anlaşmazlık yaşamasıdır.
Çekişmeli boşanma davaları da davanın gösterilen nedeni doğrultusunda farklı alt başlıklara bölünür. Bunlar şöyle listelenebilir:
• Karı koca arasında biri ya da her ikisinin zina ve sadakatsizlik durumunda olması,
• Eşlerden birisinin akıl, ruh ve sinir hastalıkları geçirmesi,
• Şiddetli geçimsizlik ve kapsamında eşler arası kötü davranışlar, eşlerin birbirlerinin şiddet göstermeleri ya da birbirlerinin hayatlarına kastetmeleri nedeniyle açılan davalar,
• Eşlerden bir kişinin ailenin yaşadığı evi terk etmesi durumu, Eşlerden birisinin suç işlemesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi ve dolayısıyla eşlerden diğer tarafın boşanma davası açması,
• Eşlerden birisinin suç işlemesi ve suç işlemeyi alışkanlık durumuna getirmesi.
Velayet Davaları
Nilüfer en iyi boşanma avukatı uzmanlığı doğrultusunda velayet davalarında müvekkillerine yardımcı olur. Velayet davalarının temeli olan çocuklar, bakım ve ihtiyaçları bakımından anne ve babanın ortak sorumluluğundadır. Fakat çekişmeli boşanma davalarında, aile birliğinin sonlanması söz konusu olduğu için çocukların bakım ve ihtiyaçlarını hangi eşin alacağı, mahkemede alınacak nihai kararla belirlenir. Velayet konusu da çiftlerin uzlaşamadığı konular arasında yer alır.
Boşanma mahkemesi, çocuğun velayetinin kimde olacağına karar vermeden önce, uzman pedagoglar nezaretinde çocuğun ifadesini alır. Bu aşamada çocuk veya çocuklardan, ailesine dair sorulara cevap vermesi istenir. Bunun nedeni çocuğun dava sonrası hayatında psikolojisinin iyi olması gerekliliğidir.
Çocuktan alınan beyanlar doğrultusunda hâkim, çocuğun annede mi yoksa babada mı kalacağına kanaat getirir. Çocuğun yaşı, ifadesi ve durumu sonucu etkilese de bu tarz davalarda, çocuk velayetleri daha sık olmak üzere anneye verilmektedir.
Nafaka Davaları
Nafaka meselesi, çekişmeli boşanma davalarının içeriğinde büyük bir yer tutar. Nafaka, ekonomik gelir ve geçim olarak daha dezavantajlı olan eşlerden birisine hâkim kararıyla sağlanan bir yardım olarak tanımlanabilir. Kanunen ekonomik açıdan daha müreffeh olan taraf, boşanma sonrasında mahkeme kararıyla diğer tarafa ekonomik yardımla mükelleftir.
4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun dayanak alındığı uygulamalarda dört farklı nafaka türü bulunmaktadır.
İştirak Nafakası
İştirak nafakası, “iştirak” yani paydaş olma anlamında, çocuk için yapılan harcamaların paylaşılarak karşılanması üzerine alınır. Bu bağlamda henüz eğitimine başlamamış ya da eğitime devam eden çocukların olması durumunda; çocuklar 18 yaşını geçene kadar ekonomik olarak avantajlı olan eş, çocuğun bütün gereksinimlerini sağlamakla yükümlüdür. İştirak nafakası çocuğun eğitimi bitene kadar devam eder.
Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası, istisnai durumlar dışında, ülkemizde kadınlara verilen bir nafaka çeşididir. Tedbir nafakası süresi, mahkemenin başlamasıyla verilen karardan başlayarak, mahkeme sonuçlanana kadar devam eder ve mahkeme süresiyle kısıtlıdır. Mahkemenin bitmesi haline farklı nafaka kararları çıksa da tedbir nafakası devam edemez.
Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası eşler arasında her kim boşanma sonucunda fakirlik tehlikesi yaşarsa ona verilir. Mahkeme karı ve kocanın ekonomik durumlarını inceleyerek boşanma durumunun herhangi birinde yoksulluk ahvali yaratacağını ön görürse bu nafakayı karşı tarafa sorumluluk olarak verir.
Mal Paylaşımı Davaları
Bilindiği üzere evlilik kurumu paylaşım üzerine inşa edilir ve maddi manevi her şey eşler arasında paylaşılır. Haliyle boşanma durumunda evlilikte var olan mal varlıkları ve birikimler çift arasında eşit olarak bölüştürülür. Çekişmeli boşanma davalar arasında en zor ve uzun olanı mal paylaşımı davalarıdır. Kanunlar esasında mal paylaşımını net olarak belirler ancak yine de eşler arasında uzlaşmazlıklar yaşanabilir ve bu süreçte kanunlar mahkeme yoluyla karara bağlanır.
Medeni Kanun içindeki yasalara göre bir kişinin evlenmeden önce sahip olduğu mallar yine boşandıktan sonra kendisine ait olur. Kısaca eşlerden birisini nikahtan önce sahip olduğu ev, araba, birikim gibi varlıklar boşanma sürecinde paylaşıma açılamaz.
Öte yandan nikah öncesi durumda herhangi bir evlilik sözleşmesi yapılmadıysa ve bu sözleşmede farklı bir uzlaşı yoksa, evliliğin süresince elde edilen varlıkların hepsi eşit olarak eşler arasında paylaştırılır.
Ancak eşler arasında çekişmeli boşanma davası görülürken, aşağıdaki istisna durumlarında eşit bir paylaşım yapılamaz:
• Kadınların sahip olduğu değerli mücevherat, ziynet eşyaları dahil kişisel eşyalar paylaşılmaz.
• Evlilik esnasında kazanılsa bile eşlerin aldıkları kıdem, sağlık ya da diğer türlerdeki tazminatlar paylaştırılmaz.
• Karşılıksız para kazanma durumlarından gelen varlıklar; örneğin piyango ikramiyesi ya da karşılıksız kazanılan ev, araba, eşya…
• İş görmezlik geliri ve iş kazası ödemeleri başta olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından eşlerden birisine yapılan ödemeler de bölüştürülemez.
Boşanma mahkemelerinde, ne tür olursa olsun davaların dayanağını oluşturan 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu ve ona bağlı mevzuatları https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.
Nilüfer’de Boşanma Avukatı Hizmetini Çelebi Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Bursa Nilüfer Çelebi Hukuk Bürosu olarak, eşlerin bazı temel hususlarda mutabakata varmaları için çalışırız. Bu hususta ilk olarak davanın başlamasından önce, eşlerin tazminat, nafaka ve mal paylaşımı gibi konularda fikir birliğine varabilmeleri için, uzlaştırmacı rolünü üstleniriz.
Sonrasında boşanma dava süreçlerini başlatmak için her iki taraf adına da gerekli makamlara başvuru dilekçesi yazarız.
Ayrıca evlilik öncesi durumlarda da evlilik sözleşmelerinin hatasız hazırlanması adına müvekkillerimize yardım ederiz. Ek olarak Çelebi Hukuk Bürosu’nda çalışan uzman kadrolarımızla, boşanma öncesi sözleşmelerin hazırlanmasında da görev alıyoruz.
Mal paylaşımının söz konusu olduğu çekişmeli boşanma süreçlerinde de paylaşımın eşit ve adil olması için gerekli bilgileri, kanıtları toplar boşanmaya dahil olan malları tespit etmeye çalışırız.
Müvekkillerimize çocuklarının velayeti hususunda da elimizden gelen yardımları yapmaya her daim hazırız.
Ek olarak ilk derece mahkeme kararlarını istinaf ve temyiz süreçlerine taşımak için gerekli itirazlarda da bulunuruz.
Boşanma Avukatı ile Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Nilüfer en iyi boşanma avukatı Çelebi Hukuk Bürosu yardımıyla, boşanma davaları, anlaşmalı ya da çekişmeli olarak açılabilir. Avukata vereceğiniz vekalet sonrasında, avukatınız sizin adınıza, aile mahkemelerine, boşanma dilekçesi yazar ve boşanmanız için başvuruda bulunur. Bu başvuruda kullanılan dilekçe ekinde dava süreci için gerekli bilgiler ve belgeler de bulunur.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davalarının uzunluğu; çekişmeli olunan konulara, çocukların durumuna ve mal paylaşımında yer alan malların çeşitliliğine göre değişiklik gösterebilse de ortalama olarak 8 ile 12 aya kadar sürebilir. Ancak tabi ki bazı davaların ortalamanın çok üstünde yıllarca sürebildiği durumlarda her zaman ihtimal dahilindedir. Ancak anlaşmalı boşanmalar neredeyse her zaman tek duruşmada sonlanır ve kısa sürer.
Nilüfer Boşanma Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler?
Çelebi Hukuk Bürosu ve boşanma avukatı olarak, müvekkillerimize sunduğumuz hizmetler kabaca şöyle listelenebilir:
- Anlaşmalı boşanma davaları öncesi, boşanma sözleşmesi yazımında her iki eşe de yardımcı oluyoruz.
- Müvekkillerimize çocuklarının velayeti konusunda yardım ediyoruz.
- Eşlerin her ikisi için de boşanma davası sürecini başlatabiliyoruz.
- Tazminat ve nafaka konularında Çelebi Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizin yanında oluyoruz.
- Mal paylaşımında, malların tespiti ve gerekli belgelerin bulunması durumlarında da müvekkillerimizin yardımcısıyız.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Boşanma avukatı ücretleri ne kadar?
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak ayrıldığından vekalet ve danışma ücretleri değişik gösterebiliyor. Kendi davanız hakkında bilgi alabilmek adına bizleri hemen arayın.
Bursa Nilüfer’de en iyi boşanma avukatını nasıl bulabilirim?
Çelebi Hukuk Bürosu olarak tecrübeli ve uzman avukatlarımızın birikimiyle hizmetinizdeyiz.
Boşanma avukatı ne yapar?
Boşanmak isteyen evlilik tarafları adına boşanma davası açar ve yürütür. Boşanma ve evlilik öncesi sözleşmelerinin hazırlanmasında yardımcı olur. Taraflar arasında arabuluculuk hizmeti verir.
Boşanma davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Boşanmak isteyen çiftin ikamet adresi hangi mahkemenin yetki alanındaysa o mahkeme görev alır.